2016年3月29日 星期二

Yama Dog 山路行 ~ 再一次南丫島

二O一六年三月二十七日

一連幾天的復活節假期, 在逼爆長洲的那天去了南丫島, 不過這天是由索罟灣行至榕樹灣, 和上次行南丫島相反, 今次除了茶々外還有兩隻西施仔, 可能我們起步早的關係, 一路由索罟灣開始行遊人都是大概一般假日遊人的數量, 但越行越近榕樹灣人潮開始湧至, 差不多到接近榕樹灣的阿婆豆腐花竟然大排長龍, 人龍有廿多人以上, 連座位也好像假日到茶樓一樣需要等位, 原來那天除了長洲外南丫島也同樣逼爆, 結果本來預算在南丫島 hea 到晚飯才走的計劃, 但是眼見榕樹灣旺過旺角, 到達碼頭見到有船情願返回香港才算.

索罟灣





索罟灣天后宮







第一休息站芒果糯米糍.










榕樹灣














二O一六年三月二十六日

之前一天在清水灣大坳門BBQ, 福祿壽三兄弟.









10 則留言:

  1. 大假期最好吾去離島,好似走難一樣,反而去近市區的郊野公園行就最好﹗

    回覆刪除
    回覆
    1. 係吖,不過因為要遷就其他人所以無奈要嗰日去,去南丫島因為要就埋兩隻西施,因為佢地行唔到太斜太長既路。

      刪除
  2. 回覆
    1. 我地一行八個人三隻狗:D

      刪除
    2. 應該會抱住隻狗行多過拖住行 :D

      刪除
    3. 兩隻西施仔其中一隻就有時要抱,不過茶々就行足全程好叻仔架:))

      刪除
  3. 榕樹灣旺過旺角 > 笑左
    下星期工作關係要連續3日踩入南丫島 .....馬鞍山表示很悲哀...

    回覆刪除
    回覆
    1. 要入南丫島三日?住三日定每日來回?如果每日長途跋涉由馬鞍山去南丫島就算搭681都真係幾無奈。
      好彩嗰日係去南丫島唔係去長洲,長洲嗰日直情係涉谷:))

      刪除
    2. 係每日來回SO9Sad........
      希望平日南丫島無咩人啦!! 長洲睇完網上張相唔敢去呀!!

      刪除
    3. 我試過平日去南丫島唔係好多人,只係嗰日長假期所以啲人逼晒入去,反而長洲就算係平日去過都好似好多閒人咁:))

      刪除